Ten eerste

Geniet vooral, ook als je onderweg bent. Ga niet in een ruk proberen om naar Spanje af te reizen. Plan zo min mogelijk en rijd niet meer dan gemiddeld 300-400 kilometer op een dag. Vermijd zoveel mogelijk de snelwegen en stop regelmatig om de benen te strekken en tegelijkertijd te genieten van de omgeving. Maak mooie foto's onderweg, zodat je ook achteraf nog kunt nagenieten van al die mooie plekken onderweg.

Camperplaatsen

In heel Europa zijn duizenden camperplaatsen waar je tegen een lager tarief dan op een camping kunt overnachten. Sommige camperplaatsen zijn de moeite waar om meer dan 1 nacht te blijven staan. Veel van deze camperplaatsen zijn dicht bij de dorpskern of standcentrum gelegen. Als je fietsen bij je hebt kun je ook eenvoudig gaan genieten van de bezienswaardigheden die die plaats te bieden heeft.

Niet teveel plannen

Ga vooral niet van te voren je hele reis uitstippelen. Laat het je overkomen en kijk per dag waar je naar toe gaat. Wellicht dat je op een camperplaats een mooie tip krijgt van mede camperaars om via een andere route te rijden dan dat je eigenlijk van plan was. Of gewoon ergens heen rijden. Kom je op een leuke plek, dan blijf je daar een of meerdere nachten. En als je weer de kriebels krijgt om te gaan rijden, dan vertrek je weer. Niets houd je tegen. Een huis op wielen geeft je alle vrijheid.

Gratis parkeren

Bij veel restaurants onderweg is het toegestaan om op het parkeerterrein van het restaurant te overnachten als je daar ook de maaltijd gebruikt. Vraag er even om en in de meeste gevallen is dat toegestaan.

Wild kamperen

Vaak is het in landen als Frankrijk, Italië en Spanje mogelijk om met je camper ergens in de natuur te gaan staan of bij een wijnboer. In de meeste gevallen is dat ook gratis en wordt er hooguit van je verwacht dat je iets van de producten van de boer afneemt. Dat kan dus wijn zijn maar ook kaas of fruit etc. Buiten de toeristische streken wordt je vaak hartelijk ontvangen. Mensen vinden het leuk als je ze vertelt dat je graag op dat plekje wilt overnachten omdat je het zo mooi vindt. Vraag altijd toestemming en ga niet zomaar ergens staan. Je zult versteld staan hoe leuk mensen het vinden en vaak kun je dan ook nog stroom en wat regelen voor weinig geld.

Als je helemaal vrij in de natuur wilt staan vraag dan ook aan de gemeente(politie) vooraf om toestemming. Als je camper, zoals die van ons, zelfvoorzienend is, kun je soms wel een paar dagen blijven staan zonder dat je stroom of water moet "tanken".

Fietsen meenemen

Met een camper ben je natuurlijk uitermate mobiel. Maar voor het echt ontdekken van de omgeving waar je bent is wandelen en vooral fietsen toch echt de betere optie. Sommige dorpjes of steden zijn moeilijk om doorheen te gaan met de camper. Met een fiets kun je nog veel gemakkelijker op de interessantste plekjes komen en je bent dan ook nog eens gezond bezig. Onderweg kun je dan ook wat gemakkelijke stoppen om mooie foto's te nemen. Onze camper heeft een fietslift, zodat het heel gemakkelijk is om je niet op en van het fietsenrek te krijgen.

Camping gedrag

Let op! Op sommige camperplekken mag je alleen overnachten en geen zichtbare kampeeractiviteiten ontplooien. Dus je volledige meubilair en BBQ uitstallen is dan niet toegestaan. Kijk goed op de informatieborden van de camperplaats voordat je je helemaal laat gaan. Pas je aan en geniet.