Deze top-box van Fiamma heeft een inhoud van 520 liter en we zullen daar de wat lichtere items zoals de stoelen, tafel en opbergkast in plaatsen zodat we in de opbergruimte onderin wat andere zaken kunnen plaatsen die we voor langere periode ook nodig hebben.

Wel is hierdoor de hoogte toegenomen tot 3,20 meter. Dus dat is even wennen en extra opletten bij tunneltjes en/of laaghangende takken van bomen e.d.

Gewicht

De toegestane maximummassa geeft aan hoe zwaar de camper in de praktijk maximaal mag wegen. Bij campers die geschikt zijn voor rijbewijs B, is dit nooit meer dan 3.500 kilogram. Het verschil tussen de toegestane maximummassa en de massa rijklaar is het laadvermogen. Voor onze camper zijn de toegestane gewichten als volgt:

  • Massa leeg-gewicht: 2.680 KG
  • Massa rijklaar: 2.780 KG
  • Maximummassa: 3.400 KG
  • Gewicht camper bij meegeven aan huurder: 3.080 KG
  • Laadvermogen: 320 KG

320 KG lijkt heel veel, maar veel mensen rijden structureel overbeladen rond in een camper, vaak onbewust. Hou ook rekening met het gewicht van het water dat je meeneemt. Elke liter weegt 1 KG en in de camper is het mogelijk om 100 liter water mee te nemen. Wij adviseren om bij het rijden zo min mogelijk water te laden. Dit kun je altijd op een camping toevoegen. Let op: ook de (elektrische) fietsen kunnen nogal wat wegen.

Top-box gebruiken

Als je de top-box wilt gebruiken dan raden we aan om alleen de lichtere spullen daarin te laden. Denk bijvoorbeeld aan de tafel, stoelen, bezem, emmer e.d. Je mag maximaal 52 KG in de top-box plaatsen. Ga je meer laden dan kan dit een negatief effect op het rijgedrag van de camper hebben.