Veiligheid

Aan de voorkant van een camper mag er niets uitsteken, aan de achterkant mag je over het algemeen maar maximaal 1 meter laten uitsteken. In de breedte mag het over het algemeen maar 2,55 breed zijn. In de praktijk zit er op de camper meestal alleen een fietsenrek, waarop je 2-4 fietsen mee kunt vervoeren.

In het donker
Rijd je in het donker? Zorg dan dat ook dan de lading duidelijk te zien is met bijvoorbeeld een achterlicht of reflectoren. In sommigen landen is het ook verplicht om een zogenaamd markeringsbord op de lading te plaatsen. Dit is een rood/wit gestreepte vierkante plaat van 50x50 cm. Deze borden zijn meestal van aluminium of plastic gemaakt.

Markeringsborden verplicht

In Spanje, Portugal en Italië is het altijd verplicht om een markeringsbord op de lading te plaatsen. Ook in Noorwegen en Oostenrijk is dit bord verplicht

Ga je naar een land waar je nog niet eerder met een camper en fietsen op de fietsendrager bent geweest, plaatst dan altijd het markeringsbord op de lading.

Regelgeving vast gemonteerd fietsdrager

Bij het vervoer van goederen aan de achterzijde van camper - met een toegestaan maximum massa van niet meer dan 3.500 kilogram - geldt het volgende:

  • De goederen, bijvoorbeeld fietsen, moeten deugdelijk zijn bevestigd op, in of aan een deugdelijke, goedgekeurde fietsdrager.
  • De fietsdrager moet deugdelijk aan het voertuig zijn bevestigd.
  • De fietsdrager met inbegrip van de goederen mag niet meer dan 0,20 meter buiten de zijkanten van het voertuig uitsteken.
  • Als de fietsdrager is geconstrueerd voor het vervoer van fietsen, mogen niet meer fietsen worden vervoerd, dan waarvoor de constructie is bestemd. Bijvoorbeeld: niet meer fietsen dan er wielgoten zijn.
  • De fietsen op de fietsdrager mogen bij elkaar niet zwaarder dan 60 KG zijn. Het gewicht van de fietsen wordt meegeteld bij het toegestane ladingsgewicht.
  • Er mogen geen andere goederen op worden vervoerd dan waarvoor de fietsdrager is ontworpen.
  • Als de verlichting en retroreflectoren van het voertuig door de fietsdrager of de goederen worden afgeschermd, moet de fietsdrager aan de achterzijde twee rode achterlichten, twee rode remlichten, twee niet-driehoekige rode retroreflectoren en twee ambergele richtingsaanwijzers hebben. Die moeten zijn aangebracht op een afstand van niet meer dan 0,50 meter vanaf het punt van de grootste breedte van het voertuig met inbegrip van de fietsdrager.
  • Als de op het voertuig aangebrachte kentekenplaat door de lastdrager of de goederen wordt afgeschermd, moet de fietsdrager zijn voorzien van een kentekenplaat met het kenteken van het voertuig waarop de fietsdrager is aangebracht, evenals de kentekenverlichting. Het kenteken moet goed leesbaar zijn en de kentekenplaat moet het voorgeschreven goedkeurmerk hebben. Een stuk karton met geschreven kenteken mag dus niet.

Wist je dat het in sommige Europese landen ook verplicht is om veiligheidshesjes of een gevarendriehoek te hebben? In onze camper zijn al deze veiligheidszaken aanwezig. Maak er gebruik van indien nodig. Veiligheid staat voorop!

Bekijk voor meer ladingregels ook het volgende bericht.