Wil jij weten hoe je in de camper of onderweg online kunt zijn? Dan staan hieronder een aantal mogelijkheden genoemd hoe je veilig onderweg kunt internetten.

Openbare Wifi

Bij veel campings of onderweg bij wegrestaurants en tankstations tref je openbare wifi-netwerken aan. Het gebruik maken van openbare wifi-netwerken is niet altijd verstandig of zonder risico's. De meeste van deze netwerken kun je gebruiken zonder dat je een wachtwoord of op te geven. Als je deze gebruikt om snel iets op te zoeken dan is dat oké, maar ga geen bankzaken doen of geef persoonlijke zaken door via dit soort netwerken. Op een camping zijn de wifi mogelijkheden vaak wel afgeschermd met een wachtwoord, maar dat wachtwoord is vaak algemeen bekend. Dus ben voorzichtig.

Mifi-apparaat

Je kunt voor mobiele verbindingen ook gebruik maken van een MiFi-apparaat. Dat is een mobiele versie van een router zoals je waarschijnlijk ook thuis gebruikt. Om gebruik te maken van zo'n Mifi-router heb je een simkaart nodig uit het land waar je verblijft. Zodra je de MiFi-router dan aanzet wordt verbinding gemaakt met het internet. Je kunt dan met je andere apparaten zoals laptop of telefoon een connectie maken met dit netwerk. Afhankelijk van de grote van de simkaart in Gbytes kun je het volgende doen:

  • ruim 2.500 webpagina's bekijken
  • 300 foto's uploaden naar je sociale media zoals Instagram
  • 10 uur radio luisteren
  • 1 uur video in HD-kwaliteit bekijken

Lokaal Prepaid simkaart kopen

Ga je ondanks het feit dat je op vakantie bent toch veel het internet op, of ga je voor een langere tijd overwinteren in het buitenland dan raden we je aan om een prepaid simkaart te kopen in het land van bestemming, ervan uitgaande dat je een eigen MiFi apparraatje hebt. Dit is verreweg de goedkoopste optie en het is in een fluitje van een cent geregeld! De kosten variëren per land, maar verwacht gemiddeld € 40,- tot € 90,- te betalen voor een maandje onbeperkt internetten en TV kijken.

Het fijne aan een prepaid simkaart is dat je dus nergens aan vast zit. Wil je na een maand weer nieuw tegoed dan kun je dit gemakkelijk zelf online regelen. Let wel even goed op of de provider toestaat dat er meerdere apparaten kunnen worden gekoppeld en/of de landelijke dekking goed is. En check altijd even goed of onbeperkt ook echt onbeperkt is. Soms staat er in de kleine lettertjes ‘na 50 GB wordt je snelheid verlaagd’.

Wij gebruiken regelmatig een kaartje van Always Connected. Het fijne van Always Connected is dat de databundels 12 maanden geldig blijven.

Mobiele verbinding via je telefoon

Uiteraard kun je ook gebruik maken van je eigen telefoon of tablet. Houd er rekening mee hoe groot je bundel is. Heb je een bundel met onbeperkt Internet dan zit je redelijk goed. Je kunt je telefoon vaak ook gebruiken als mobiele hotspot voor je laptop of tablet die geen eigen simkaart heeft.

Sinds 2017 bestaan er geen roaming kosten meer, wat betekent dat je voor internet in EU-landen hetzelfde betaalt als in Nederland. Dat betekent dat je in landen als Frankrijk, Italië en Duitsland zonder hoge kosten achteraf kunt bellen. Daarnaast kun je ook zonder je druk te hoeven maken over hoge rekeningen achteraf, gewoon je berichten op Facebook checken. Let wel op: er zijn uitzonderingen om de provider te beschermen tegen misbruik. Verblijf je bijvoorbeeld een langere tijd in het buitenland? Dan kun je achteraf toch een toeslag krijgen. Ook vallen de tarieven van bellen en sms’en vanuit Nederland vallen ook niet onder de regeling. Ga je naar landen buiten de EU, dan betaal je een hoger tarief. De kosten kunnen zelfs oplopen tot € 2,50 per minuut of € 10,- per MB!