Wat heb je nodig?

Uiteraard een camper, maar als je die niet hebt kun je die natuurlijk ook huren. Daarnaast zijn de onderstaande items minimaal noddzakelijk.

Laptop en telefoon

Een laptop is uiteraard het minimale wat je nodig hebt om je werk te kunnen doen. Daarnast is een mobiele telefoon nodig om je contacten te onderhouden. Een laptop standaard is ook handig om zodoende een meer ergonomische werkplek te creëren. Kies dan ook voor een draadloos toetsenbord en muis zodat je zo min mogelijk kabels op je werkplek hebt. Ook een extra monitor kan je ook in de camper het gemak geven wat je gewend bent op kantoor of thuis. En uiteraard heb je ook een internet verbinding nodig.

WiFi, Extender, Mifi of mobiele hotspot

Een Wifi verbinding is het minimale wat nodig is om een internetverbinding te leggen. Er zijn verschillende opties om dit te realiseren.

Wifi onderweg en op de camping
Wifi op de camping is bijna altijd wel aanwezig, maar is vaak instabiel, langzaam en onbetrouwbaar. Op sommige campings is het WiFi gebruik gratis, maar op de meeste campings moet je daar toch voor betalen. Je kunt natuurlijk oook gaan kiezen voor de gratis mobiele hotspots zoals die te vinden zijn bij bijvoorbeeld Mac Donalds of Starbucks en er zijn meer bedrijven die deze gratis optie aanbieden. Maar daarvooor moet je dan de camping af en in de buurt van zo'n bedrijf gaan parkeren. Meestal zijn dit sooort netwerken niet echt veilig zeker niet als je vooor je werkzaamheden een beveiligd netwerk nodig hebt.

WiFi extender
Zoals aangegeven is het signaal op een camping vaak niet sterk genoeg of stabiel. Dan zou je gebruik kunnen maken van een WiFi extender ookwel versterker genoemd. Zo'n extender verrbetert het signaal van de camping en geeft je soms oook de mogelijkheid om met meerdere apparaten gebruik te maken van het internet.

MiFi
Mobiele Wifi is ongeveer hetzelfde alsdat je het mobiele netwerk van je telefoon gebruikt. Je hebt hiervooor een speciaal stukje hardware niodig en een simkaart met data-only. Dat kan prepaid zijn of een abonnement. De simkaart gaat in de MiFi en op dat moment functioneert deze als een router die het 4G of 5G signaal omzet naar Wifi, zodat je met meerdere apparaten zoals een laptop, tabolets of telefoons van het eigen netwerk gebruiik kunt maken. UIteraard hangt de kwaliteit van het signaal af van de kwaliteit van je 4G of 5G verbinding. Het grote voordeel van een MiFi apparaat is natuurlijk ook de mogelijkheid om jouw eigen netwerk mee te nemen naar het terras of het strand. Als je dat al zou willen.

Mobiele hotspot
Net als bij een Mifi gebruik je bij een mobiele hotspot ook 4G of 5G, maar dan is jouw hardware de telefoon. Met bijna alle mobiele smartphones is het mogelijk om een hotspot verbinding op te zetten zodat je ook hierop met meerdere apparaten zoals laptops en tablets kunt gaan internetten. De hotspotfunctie is voooral handig als je een onbeperkt internet abonnement hebt.
Het grote nadeel is dat deze functie veel vraagt van het batterijverbruik. En als je tijdens dit gebruik de telefoon op de lader laat zitten dan looop je de kans dat de batterij oververhit raakt en dat kan duus schadelijk zijn.

Zowel het gebruik van een MiFi als een Hotspot zijn door het wegvallen van de rooamingkosten in Europa een stuk goedkoper geworden en een zeer goed alternatief voor WiFi op de camping. Vooor een Mifi kun je een prepaid data-only sim kaart aanschaffen maar ook een abonnement afsluiten. Dat laatste is vooral geschikt als je langere tijd rondtrekt of een lange tijd overwintert op een camping.

Mijn voorkeur gaat momenteel uit naar het gebruik van mijn telefoon als hotspot, voooral omdat ik een onbeperkt internet abonnement heb. Maar als we in de toekomst vaker en langer wegblijven met de camper dan zal ik zeker een extra data-only abonnement voo onze MiFi overwegen.

Extra stopcontacten

Uiteraard heb je ook extra stopcontacten nodig voor je mobiele werkplek. Bijvooorbeeld voor het draadloos opladen van sommige apparaten zoals telefoon, laptop, toetsenbord en muis, maar ook je eventuele extra monitor en eventueel wewrkverlichting hebben een stopcontact nodig.

Mobiel kantoortje in kofferformaat

Om het helemaal luxe te maken zou je jouw mobiele werkplek in een koffermodel of iets dergelijks kunnen wegwerken en tevoorschijn halen als je het weer nodig hebt. Camperbedrijf Sunlight heeft de aanzet hiertoe gegeven en ontwikkelt en ze noemen het "Homeoffice on Wheels". 

De ontwerpers hebben een multifunctionele, inklapbare tafel gemaakt, die is uitgerustt met een extra beeldscherm, verlichting en uitgerust is met oplaadmogelijkheden vooor de smartphone en andere toestellen zoals tablets. Het idee is door een handige doe hetzelfer zo na te maken en naar eigen wensen in te richten. Ik ben in ieder geval op een goed idee gebracht.

Door deze simpele inklaptafel heb je een echt kantoor aan huis en je hoeft je camper niet ingrijpend te veranderen.

P.S. De foto's zijn slechts ter vooorbeeld en komen van Sugnligt campers. Wij hebben een dergelijke koffer nog niet gemaakt en waarschijnlijk zullken we dit zo dan oook niet verhuren. Maar dit bericht is meer ter inspiratie.

Op dit moment werken wij gewooon aan onze laptop op de tafel binnen of buiten en als internet verbinding gebruiken we een iPhone als mobiele hotspot. We hebben daarop een abonnement met onbeperkt internet van T-Mobile waar we ongeveer € 25,- per maand voor betalen. Ruim voldoende voor onnze behoefte.