Iedereen wil dat wel eens, even helemaal weg uit je omgeving, de maatschappij en de plek waar je woont. Heerlijk erop uit naar plekjes buitenaf waar je niemand tegen komt. Dus je wilt zelfvoorzienend kamperen? En hoe lang wil je dan weg? Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden en die wellicht beperkend werken. Maar een weekje met onze camper ergens gaan staan, dus wildkamperen, dat kan.

Zelfvoorzienend kamperen

Daar is een aantal dingen voor nodig. Denk bijvoorbeeld eens aan genoeg eten en water, toch wel de basisbehoefte. Misschien wil je toch wel je telefoon blijven gebruiken, al was het alleen maar om bereikbaar te zijn in geval van ..., Dan heb je dus ook stroom nodig om je telefoon te kunnen opladen. En wil je dan ook nog (toch) internet en je zelf misschien eens kunnen douchen? Al met al dingen die wellicht toch wel belangrijk voor je zijn en dan is het goed om te weten wat je doet en moet doen en hoe je hier en daar misschien wel wat kunt besparen op bijvoorbeeld water, stroom etc.

Water en eten

Onze camper heeft een watertank van 100 liter vers water aan boord. Wij adviseren om dit niet voor drinkwater te gebruiken, maar alleen voor de afwas, het eventueel douchen of om de toilet door te spoelen. Dan kun je best wel een week rond komen met het water uit de watertank. Ook voor het opvangen van al dat water is er een mogelijkheid in onze camper. Er zit een afvalwatertank en een aparte cassette voor het toilet. Die laatste is niet zo groot en dat kan misschien wel voor een probleem gaan zorgen als je vaak naar de toilet moet. Gebruik de toilet in de camper alleen voor noodgevallen en maak regelmatig gebruik van de mogelijkheden buiten de camper. 

Voor koffie, thee of gewoon een glaasje water adviseren wij om genoeg flessen mineraal water mee te nemen. Als je goed oplet kom je zo wel een week door met het water.

Voor het eten en dan met name het verse eten zoals groenten, vlees en etenswaren is er. een ijskast met vriezer. aan boord. Weliswaar klein, maar toch. Neem voldoende droog- en groente in blik of glas mee. Maak een planning voor de hele week en eet in het begin de verse waren en later in de week de blikgroente e.d. op. Maar wellicht ben je niet zover weg van de bewoonde wereld, dat je op de fiets nog wel wat boodschappen kunt gaan doen.

Wanneer je dat allemaal een beetje goed kunt plannen, dan kun je met water en eten wel een weekje uit de voeten en lekker blijven genieten van die mooie plek in de natuur, ver weg van de bewoonde wereld.

Mobiele werkplek

Tijdens het reizen werk ik ook regelmatig aan een aantal websites en heb zodoende altijd mijn laptop bij me. Zo hebben mijn vrouw en ik ook ieder een iPad en een iPhone. Daarnaast heb ik nog een drone voor het geval ik onze droomplekjes op de video wiil vastleggen en dan hebben we ook nog een televisie aan boord voor het geval dat. Al deze apparaten hebben batteriijen of gewoon stroom nodig. Dus als we een weekje off-grid willen kamperen en zonder een aansluiting op het vaste stroomnetwerk staan, dan is het toch belangrijk dat we onze apparaten kunnen blijven opladen.

Internet
Heb je internet nodig, dan is het gebruik van je telefoon handig. Voor bijvorbeeld je laptop kun je deze dan instellen als mobiele hotspot. Voorals handig als je een unlimited dataabonnement hebt. Oook kun je een MiFi apparaat gebruiken en daar dan een data-only 4G simkaart in plaatsen. Je kunt dan met meerdere apparaten gebruik maken van jouw eigen mobiele netwerk. Een tip hierbij: kooop de benodigde simkaartje in het land waar je op vakantie bent. Dan ben je meestal voordeliger uit. Want onze providers hanteren voor het internet gebruik een fair-use policy en je mag meestal 30Gb per maand gebruiken. Heb je meer nodig dan betaal je daarvooor.

Stroomverbruik

We hebben een huishoudaccu aan boord die op peil wordt gehouden dooor het zonnepaneel dat op het dak van de camper ligt. Voor eigen gebruik nemen we ook altijd een omvormer mee om van 12 volt 220 volt te genereren zodat we de laptop kunnen opladen. Door dat slim te doen wordt onze accou niet te zwaar belast en kunnen we met voldoende zon gerust een hele week off-grid staan zonder in de problemen te komen. Een tip, zet de omvormer na het opladen van je laptop dan oook gelijk weer uit, want ook als je niet aan het opladen bent verbruikt deze stroom.

Voor onze telefoons en iPad hebben we een stevige 30.000 mAh powerbank mee. Hiermee kunnen we de mobiele apparaten toch wel 2 keer opladen in een week.

Uiteraard moet je zunnig zijn met het stroomverbruik, daarom is het vestandig om de koelkast die bij warm weer vaak op volle toeren moet draaien in dat geval op gas staan. En ook zuullen we de camper in de ochtend niet snel opwarmen met een electrische standkachel, maar doen we dat met de standaard gaskachel die aan booord is. Ook de waterpomp maakt gebruik van stroom, dus gebruik die zo min mogelijk.

Doe zo laat mogelijk je lichten in de camper aan en als je buiten de camper nog een lampje wilt hebben in het donker of zomaar voor de gezelligheid dan is de overweging van een oplaadbare lED-lamp een zeer goede tip.

Conclussie

1 week off-grid met onze camper is als je de nodige vooorzorgsmaatregelen neemt heel goed mogelijk. Je kunt dan voor de volle 100% genieten van de natuur en je mobiele huis.