Daarnaast stream ook gemakkelijk je eigen content d.m.v. de ingebouwde Google Chromecast. Hoe je deze televisie kunt gebruiken lees je in deze handleiding.

Ingebouwde Chromecast

De Chromecast is een veel gebruikt apparaatje om van een gewone TV een Smart-TV te maken door het apparaatje aan je televisie te koppelen via een van de HDMI poorten Echter, de technologie in de Chromecast is ook verwerkt in televisies en mediaspelers. Beide apparaten draaien op het Cast OS, waardoor de functies en mogelijkheden helemaal op hetzelfde neerkomen. Onze televisie in de camper heeft dus een ingebouwde Chromecast.

De mogelijkheden van een Ingebouwde Chromecast? In de basis komt het erop neer dat je media kunt casten vanaf een smartphone, tablet of pc, mits je daarvoor een geschikte app hebt. Denk dan aan Spotify, YouTube of Netflix. Er zijn een aantal kleine nuance-verschillen, maar de essentie van een ingebouwde Chromecast is hetzelfde.

Wifi moet beschikbaar zijn.

De Chromecast moet de beschikking hebben over WiFi om via dat netwerk beelden, filmpjes e.d. van jouw smartphone of tablet te kunnen laten zien. Je zult dus zelf jouw eigen WiFi moeten “aanmaken”, hetzij via de hotspot-functie van jouw smartphone (ook wel thetering genoemd), hetzij via een MiFi (Mobile WiFi). Doe je het via de smartphone, dan kun je diezelfde smartphone niet meer gebruiken om beelden of filmpjes op de TV af te spelen, die smartphone is dan met wat anders bezig.

Dus wil je de Chromecastfunctie van onze televisie gebruiken dien je deze te koppelen aan een WiFi-netwerk. Dat kan dus het netwerk op de camping zijn of een eigen Wifi-netwerk wat je opzet met een MiFi aparaatje. Koop daarnaast dan ook een data-kaart en maak je eigen Wifi netwerk.

In Nederland vinden wij 4G heel gewoon als snelheid en kun je zo overal wel mobiel TV kijken en met gemak internetten. Maar in de verschillende vakantielanden ligt dat vaak wel even anders. Er is een app van OpenSignal die aangeeft hoe sterk in MB's de providers op jouw locatie zijn. Klik hier voor de link naar de app voor IOS en Android. Deze app werkt bovendien als een soort van Speedtest voor je internet.

Dataverbruik

Omdat je een prepaidkaart met (voldoende) GB in het MiFi apparaat hebt weet je ook hoeveel uren TV je kunt kijken, als je deze verbinding alleen voor televisie kijken zou verbruiken. Een uurtje HD-kwaliteit TV kijken kost toch al gauw 3,6 Gb aan data. Maat het verbruik is volledig afhankelijk van de kwaliteit van de uitzending. Globaal ziet het verbruik staatje voor de verschillende video-kwaliteiten er als volgt uit.

VideokwaliteitMbpsVerbruik per sec.Verbruik per min.Verbruik per uur
2160p (4K)35-85 Mbps4,4-10,6 MB264 MB15,8 GB
1440p (2K)16-32 Mbps2-3,75 MB120 MB7,2 GB
1080p (HD)8-15 Mbps1-1,88 MB60 MB3,6 GB
720p (HD Ready)5-9,5 Mbps0,6-1,2 MB36 MB2,16 GB
480p (SD)2,4-4 Mbps0,31-0,5 MB18,6 MB1,11 GB
360p (Internet)1-1,5 Mbps0,12-0,19 MB7,2 MB432 MB

Een uurtje TV kijken op HD-ready formaat kost iets meer dan 2 GB. Ga je TV kijken op het “oude” SD (480p) formaat dan ben je altijd nog ruim 1 GB per uur kwijt. Om daar een beetje aan tegemoet te komen hebben sommige Tv-apps van de provider een mogelijkheid om bij 3G/4G/5G de beeldkwaliteit aan te passen naar een lager niveau (vaak hoog – middel – laag, soms aan de hand van pixels) om op die manier data te besparen. Zo kun je bij die apps het verbruik terugbrengen naar 600 MB per uur. Een avondje TV kijken kost dan nog altijd 3 GB! Dat betekent dat als je net als thuis elke avond TV gaat kijken je ongeveer 90 GB per maand gebuikt.