Salamanca

De keuze voor de volgende overnachtingsplaats valt op Salamanca. Ikzelf ben daar al eens ooit geweest in 1991. En in mijn herrinnering was het een leuke studentenstad. We hebben net buiten Salamanca een nieuwe camperplaats gevonden. Area Park Salamanca is een vrij nieuwe camperplaats en ziet er verzorgd uit. Heel jammer dat het hier nog steeds regent. Maar toch gaan we hier staan, want we hebben er weer genoeg kilometers opzitten.

Coimbra

De volgende ochtend regent het nog steeds en we besluiten om door te rijden. De keuze valt al snel om toch naar Portugal te gaan en we kiezen voor Coimbra. Coimbra is een studentenstad en bij het nakijken op internet blijkt het de oudste studentenstad van Portugal te zijn. In Coimbra vinden we Coimbra Campings & Bungalows. Naast de camping met diverse voorzieningen blijkt er een heus fitnescentrum aanwezig te zijn.

We zijn met de bus naar de binnenstad van Coimbra gegaan en we werden midden in het centrum afgezet. We hebben een eindje gelopen en wonderbaarlijk ging mij dat best wel goed af, ook al was het vrij heuvelachtig. In de grote winkelstraat zit om de 100 meter een straat muzikant en deze jongens zingen best heel mooi. Maar het is wel jammer dat het ook hier continu miezert en daardoor gaan we regelmatig in een winkel doen alsof we zeer geinteresseert zijn in de producten. In veel winkels zien we veel zoetigheid zoals chocolade en heel groot schuimgebak.

In een zogenoemde combowinkel waar ze bier en kledingstukken verkopen gaan we even gezellig zitten en ik geniet van een heerlijk lokaal biertje Praxis Cerveja de Coimbra en Marjon van een Tonic citroen. Ik raak aan de praat met een van de eigenaren en vertel ze dat wij in Nijmegen ook wel van dit soort combozaken hebben. Eentje wil ik met name noemen Nijmeegsch Bier- en Drankenhuys d'n Vlegel en Nozem's 6511 Barbier en Mannenzaak beiden zitten dus op de Markt 8 in Nijmegen. Ik vraag hun of ze ook Ragnak Triple hebben, want dat had ik nog graag willen kopen bij Mickel, voordat we vertrokken. Maar helaas hadden ze het daar niet, wel talloze andere biertjes.

Na nog wat rondgelopen te hebben in het mooie centrum van Coimbra besluiten we te gaan eten. Oorspronkelijk wilde we wat Portugees gaan eten, maar we werden aangetrokken door heerlijk geuren die uit een Zuid-Koreaans eethuis vandaan bleken te komen. We hebben daar heerlijke kipgerechten gegeten en samen hebben we een Sangria (zonder alcohol) van grapefruit gedronken. En toen terug naar de campplaats. De bus terug was toch een probleem. Eerst stonden we bij de verkeerde lijn 38 en de buschauffeur die ons herkende van de heenreis en wist dat we van de camperplaats kwamen, zei dat we aan de overkant van de straat moesten gaan staan en daar reed de bus dus net weg. Al met al hebben we ruim 1 uur moeten wachten voordat de juiste bus er voor ons aan kwam en na een 20 minuten arriveerde we weer in de stromende regen op de camping.

Lissabon

De volgende ochtend regent het nog steeds en als we ergens een hekel aan hebben dan is dat wel regen. We zijn niet voor niets aan het overwinteren in Portugal/Spanje. We willen zon en besluiten daarom om nog maar weer een keer de camper in te stappen en weer een ritje van een paar honderd kilometer te maken naar Lissabon.

Na wat zoeken vinden we een camping vlak bij het centrum. Maar zodra we dat gebied inrijden krijgen we een melding op de navigatieapp Kaarten van de iPhone. Of we wel je juiste licenties hebben om de milieuzone binnen te rijden. Nou dat is dus een dingetje. We hebben wel stickers van Duitsland en Frankrijk op de camper maar juist daarmee geven we aan dat de auto niet voldoet aan de strenge milieueisen. We besluiten om toch maar door te rijden, want we zien dat de camping op het randje van deze zone ligt.

Hippiecamping
Wanneer we de camping binnen rijden zien we het gelijk. We zijn op een alternatieve woon en werrkplek terecht gekomen waar op de grote parkeerplaats van de voormalige wapenfabriek ook al talloze campers staan. We denken gelijk aan de Vasim en het Nimmagebied in Nijmegen. Er staat een grote tent op het terein waar in de avond een happening zal plaats viinden. We besluiten om voor minimaal een nacht op deze bijzondere plek te gaan staan.

In de middag willen we op de fiets naar het centrum van Lissabon gaan. Blijkt dat het accusleuteltje van een van de fietsen kwijt te zijn. Nergens te vinden, dus dat fietsen kunnen we wel op onze buik schrijven. Hoewel... Na een paar straten gelopen te hebben zien we talloze fietsen en stepjes staan die je kunt huren. We downloaden een app van Bolt en na veel gedoe hebben we uiteindelijk 2 fietsen met genoeg kilometers nog op de accu en we gaan op pad. Langs de haven is een fietspad en het is maar een kilometer of 4 naar het centrum. Bij het treinstation te zijn aangekomen blijkt het naar het "echte" centrum te gaan ook weer een dingetje te zijn. Het is omhoog door smalle straatjes en ik krijg op de app een waarschuwing dat we ruim 100 meter omhoog moeten.

Na een paar straatjes omhoog puffen we allebei behoorlijk en zien het eigenlijk niet meer zitten. En dan wordt de toerrist in ons wakker. We zien op een pleintje verschillende elektrische Tuk Tuk's staan. We besluiten om een toertocht van een uur door de stad te gaan maken en zodoende komen we op verschillende prachtige locaties die we lopend nooit hadden we kunnen bereiken.

Na deze toer nemen we weer een Bolt fiets en gaan weer terug naar de camping. De camping oftewel Parking Braço De Prata is op dat moment provol campers en de tent zit vol met honderden jongeren die voor een lezing komen die ter ere van de 100 jarige geboortedag van nobelprrijswinnaar José Saramago is georganiseerd. We hebben even gekeken en geluisterd, maar ons Portugees is van een zeer laag niveau en we bsluiten om in de camper een drankje te nemen en daarna naar bed te gaan. Liggend in bed horen we de regen zachtjes tegen het raam aan slaan en vrezen het ergste voor morgen.

In de morgen besluiten we om toch maar in te pakken en verder te gaan naar het zuiden.