Spanje voor de 2de keer

We rijden op de zesentwintigste dag van onze wintertrip, voor de 2de keer Spanje binnen op deze trip. Vanuit Monte Gardo steken we de grens over via een gigantische brug over de “Rio Guadiana” en dan zien we de Stier. Deze stier zie je eigenlijk wel overal in Spanje staan. Vooral aan de toegangswegen zie je hem. Een eindje verder komen we tientallen elektriciteitsmasten tegen met bovenin ooievaarsnesten. Prachtig om te zien, elk nest is bewoond door een ooievaarspaar. Ze cirkelen rond boven de snelweg en je vraagt je af wat ze hier te zoeken hebben. Nou wellicht het voorbereiden van een uitbreiding van de wereldbevolking.

De kathedraal

Nadat we de camper midden in de stad op een rommelige parkeerplaats, die ook ingericht is voor campers, hebben gestald, pakken we de fiets en gaan richting centrum op dat 2 km verder ligt. We fietsen over een zeer slecht pad langs de rivier en belanden midden op de kermis in aanbouw.

Daarna vinden we het fietsenpad en ja hoor, het klopt wat ze zeggen van Sevilla, je kunt er heerlijk veilig fietsen op de groene fietspaden. Maar waar ze in Nederland klagen over de electrische fietsen, daar kun je hier wel wat zeggen over de electrische steps. Overal zoeven deze je voorbij met een rotgang.

En dan zijn we midden in het centrum en gaan op zoek naar de Kathedraal. De kathedraal van Sevilla heet officieel "Catedral de Santa María de la Sede" en is na de Sint-Pietersbasiliek uit Rome en de St. Paul´s Cathedral in Londen de grootste kerk ter wereld. Het is daarmee de grootste Gotische kathedraal ter wereld. De kathedraal van het aartsbisdom Sevilla is gebouwd op de plaats waar eerst een Moorse moskee van de Almohaden stond. Deze moskee werd in 1248 veroverd op de Moren en in gebruik genomen als kathedraal. In de 13e eeuw werd deze moskee afgebroken op de 'Patio de los Naranjos' (de sinaasappelhof) en de Giralda-toren na. In 1403 begon de bouw van de kathedraal en in 1507 werd de kathedraal uiteindelijk ingewijd. De kathedraal van Sevilla is gebouwd in een vijfbeukige kruiskerk-vorm met kapellen. De kathedraal is van binnen 127 meter lang, 83 meter breed en 43 meter hoog en is tegenwoordig onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst. (lees meer hier)

Als afsluiting besluiten we naar het beroemste plein van Sevilla gegaan. Het overweldigende Plaza de España. Dit plein vindt je in en het Maria-Luisa Park. Aan de voet van het gebouw vindt je 52 bankjes en mozaïeken van tegeltjes. Deze 52 fresco's beelden alle 52 Spaanse provincies uit. Overal op het plein en de bankjes zitten jonge kinderen en oude mensen. Overal hoor je Spaanse muziek en de vogels kwetteren er lustig op los. Een overweldigend gevoel geeft dat. Moe en voldaan gaan we terug naar de camper.

Het binnenland van Spanje.

Door in eerste instantie naar Sevilla te gaan wijken we al af van ons oorspronkelijke plan om langs de kust te gaan rijden en zijn verder het binnenland in gegaan. We besluiten om naar de provincie Jean te gaan. Marjon vindt de camping "Camping Despeñaperros" en dat ziet er goed uit. Daar gaan we naar toe. Wat ons opvalt is dat we hier enorm veel olijf-boomgaarden viden, kilometer na kilometer, terwijl we in Portugal vooral Sinansappel-boomgaarden hebben gezienb.

Deze camping ligt in het natuurpark Despeñaperros. Hier vindt je een prachtige, steilwandige rivierkloof die de achtergrond vormt van de meest dramatische toegangspoort tot Andalusië. Als enige natuurlijke onderbreking in de 500 km lange Sierra Morena was het vroeger een van de belangrijkste routes naar Andalusië vanuit het noorden en Madrid. Morgen gaan we eens kijken of we deze rivierkloof kunnen vinden per fiets. Ik neem dan de drone mee en hoop jullie bij het volgende stukje een overzicht te geven.


Tijdens onze tocht vanaf de camping in Santa Elena op weg naar Cartagena hebben we even een pauze gemaakt om de drone uit te laten. Maak kennis met deze lusvormige route van 3,9-km in de buurt van Santa Elena, Jaén. Wordt over het algemeen ervaren als een redelijk uitdagende route en duurt gemiddeld 59 min om te voltooien. Deze route is geweldig voor Hiken, en je gaat waarschijnlijk niet veel andere mensen tegenkomen tijdens je verkenningstocht.