AOW in het buitenland

De meeste overwinteraars zijn mensen die al met pensioen zijn. Hoewel er tegenwoordig genoeg jongeren als Digital Nomad in warme oorden verblijven en werken tijdens de winter. Maar als je met pensioen bent dan heb je ook AOW. En als je langer dan 3 maanden in het buitenland verblijft, dan kan de hoogte van je AOW-pensioen veranderen. Als je de pensioengerechtigde leeftijd heb bereikt mag je per kalenderjaar maximaal 13 weken in het buitenland verblijven (Bron SVB).

Bankzaken

Naast je AOW krijg je misschien nog andere maandelijks terugkerende betalingen op je rekening gestort. En wellicht moet je voor een aantal betalingen nog even de automatische incasso regelen. De meeste bankzaken kun je ook in het buitenland eenvoudig online regelen. Zorg wel dat je bankpas en creditcard nog geldig zijn. En vergeet ook niet om je random-reader mee te nemen, omdat je anders geen overboekingen kunt doen. Tenzij je dat met een smartphone regelt.

Medicijnen

Neem voldoende medicijnen mee voor de periode dat je in het buitenland verblijft. Denk vooral ook aan de medicijnen die gekoeld bewaard moeten blijven zoals insuline spuiten. Heb je genoeg ruimte in je koelkast. Vaak zijn deze klein in een camper. een extra koelbox kan dan een optie zijn.

Vaccinaties
Als je op vakantie gaat, is het belangrijk om te controleren hoe de situatie is van het land. Is het er veilig of moet je rekening houden met bepaalde normen, waarden en cultuurverschillen? Moet je een vaccinatie laten plaatsen van te voren of rekening houden met de Coronaregels.

Post

Vraag aan een van de buren of een familielid om de brievenbus minimaal 1 maal per week leeg te maken. En bij eventueel belangrijke post deze door te sturen (eventueel digitaal scannen). Heb je bepaalde abonnementen dan kun je overwegen om die al dan niet tijdelijk stop te zetten.

Als je lekker aan het overwinteren bent in het buitenland (bijvoorbeeld overwinteren op Bali, Portugal of Spanje) , is het dus een pretttige gedachten als er ondertussen iemand een oogje in het zeil kan houden op jouw woning. Denk daarbij aan het verzorgen van de planten en het opbergen van de post. Informeer de buren dat je er even een tijdje tussenuit bent zodat ook zij even mee kunnen kijken wanneer dat nodig is.

Doorlopende reisverzekering

Ga je langer en vaker op reis dan is een doorlopende reisverzekering aan te raden, zeker als je buiten Nederland verblijft. Bekijk even goed welke zaken je laat dekken in zo'n dooorlopende reisverzekering. Je bent vaak oververzekerd. Ziiektekosten en je autoverzekering dekken vaak ook al een aantal zaken die je niet opnieuw in een reisverzekerinng hoeft te verzekeren.

Zo wordt de spoedeisende medische zorg binnen Europa altijd voor de volle 100% vergoed dooor de basisziektekostenverzekering. De overige zorg wordt vanuit de basisverzekering vergoedt tot het daarvoor in Nederland geldende tarief. Voor een ruimere dekking in het buiitenland kun je vaak terecht bij je zorgverzekeraar vooor een aanvullende module. Informeer vantevoren even bij je zorgverzekeraar.

Controleer ook altijd of de buitengewone of onvooorziene kosten ook goed gedekt zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je extra verblijfskosten moet maken als je reisgenoot in het ziekenhuis terecht komt. Vraag dit goed na bij de verzekeraar van je doorlopende verzekering. Oook loont het om een aantal zaken uit te sluiten als je ze toch niet onderneemt. Zo zorgen wntersport of de duiiksport vooor een hogere premie, en als je ze toch niet onderneemt dan is het slim om ze uit de verzekering te houden en dan bespaar je alweer een groot deel van de premie.

Bagageverzekering is niet nodig als je met een camper op pad bent. Dat zit namelijk in de verzekering van je camper inbegrepen. Wel zou ik adviseren of laptops, iPads en telefoons oook meeverzekerd zijn.

Postadres

Een langdurig verblijf in het buitenland kan je als Nederlander problemen opleveren. Officieel moet je minimaal een derde deel van het jaar in Nederland verblijven om ingezetene te kunnen blijven. Zolang je jouw eigen huis(adres) aanhoudt of ingeschreven staat bij familie of vrienden is er geen reden om te verwachten dat iemand die regel zal toepassen. Maar als een gemeente vermoedens heeft dan mogen ze na 4 maanden een onderzoek starten.

Beveiliging van je huis

Allereerst is het zaak om te zorgen dat je huis op slot zit als je met vakantie gaat. Zorg voor activiteit in huis, door bijvooorbeeld op afstand je "slimme" lampen aan en/of uit te zetten. Ook het plaatsen van een camera met een hoge beeldkwaliteit gekoppeld aan je "slimme huis" kun je via je smartphone bedienen en de beelden bekijken, waar ook ter wereld waar je bent. Verberg waardevolle spullen als je ze niet al meeneemt.

Apparaten uitzetten

Als je voor langere tijd weggaat is het verstandig om de koelkast en vriezer leeg te maken en uit te zetten. Dat bespaart nogal wat energie. Ook de stekkers van apparaten zoals TV, Internet-router en WiFi apparaten uit het stopcontact halen scheelt energie.

Verwarmingsketel

Ga je langer weg, zet je thermostaat dan zo laag mogelijk. Maar zet deze zeker in de winterperiode nooit helemaal uit. Zet de thermostaat op 13-15 graden, want als je toch niet thuis bent is er geen enkele reden om de verwarming hard te laten werken en veel energie (gas) te verbruiken. Als je de verwarming volledig wilt uitschakelen, dan neem je ook een aantal risico’s. Als de kamertemperatuur te koel is voor langere tijd, dan kan er schimmel ontstaan. Daarom houdt u best rekening met de basistemperatuur en zet deze nooit onder de 12 graden. Idealiter is het als er familie of buren regelmatig het huis komen ventileren als ze er toch zijn. Heb je een combiketel waarbij ook warm water wordt aangemaakt let er dan op dat je bij thuiskomst je de leidingen allemaal goed doorspoelt. Minimaal koud- en warmwater 10 minuten laten lopen. Dit vooorkomt legionela in je waterleidingen. Wellicht is het oook een idee om de buren of een van de kinderen te vragen om even het water te laten lopen als ze er toch zijn om de post op te bergen of de planten water te geven.

Heb je een slimme thermostaat, dan kun je een uurtje voor terugkomst ook op afstand de verwarming alweer aanzetten. Je komt dan in een heerlijk verwarmd huis thuis.

Je huis verhuren

Als je gaat overwinteren zou je wellicht je huis ook kunnen verhuren. Maar of dat voorr een paar maanden zinvol is, is de vraag. Ga je langer dan een half jaar weg dan kan het zeker de moeite waard zijn. Verder is het van belang om bij verhuur de zaken goed te regelen in een tijdelijk(!) huurcontract. Zelfs als je aan vrienden of kennissen verhuurt. Ook bij tijdelijk verhuur geldt het recht op huurbescherming en kun je niet zomaar terug in je huis op het moment dat jij dat wilt. Ook voor de verhuur van eigen woning zijn er tal van bemiddelaars die de belangrijkste zaken regelen. Dat scheelt een hoop gedoe, maar daarvoor rekenen ze natuurlijk wel een vergoeding.