Off-grid

Zelfvoorziend wildkamperen met je camper wordt ook wel Off-grid genoemd. Daarvoor is wel een aantal dingen nodig. Denk aan genoeg stroom, eten (gekoeld) en water. Vooral wanneer je op een prachtige plek staat, wil je er misschien gewoon een week blijven staan

Stroom

Alle technische systemen en apparaten in een camper werken op stroom. Denk alleen eens aan de verlichting, je koelkast, waterpomp, je televisie. En misschien wil je ook wel op het internet en heeft je laptop op een gegeven moment ook stroom nodig. Al deze apparaten worden gevoed door je huishoudaccu. Je moet ervoor zorgen dat deze niet leeg raakt want dan is de pret over. Je snapt het al, je hebt ook een zonnepaneel nodig.

Daarnaast kun je stroom opwekken met een generator. Deze werkt op benzine, diesel of gas. Maar dat is gelet op de natuur natuurlijkj niet zou milieubewust als het gebruik van zonnepanelen.

Verminder je stroomgebruik
Wil je zo lang mogelijk kunnen verblijven op die unieke plek, dan is het ook nodig dat je bewust met je stroomgebruik omgaat. Hieronder een aantal tips:

  • Zet de koelkast op de laagste stand of gebruik de mogelijkheid om deze op gas te laten draaien;
  • Laad je laptop pas op wanneer die volledig leeg is en doe dat op het midden van de dag als de zonnepanelen het meeste rendement opleveren;
  • Zet de omvormer uit zodra je die niet nodig hebt. Ook wanneer je niets hebt aangesloten gebruikt deze stroom;
  • Zet de elektrische kachel pas zo laat mogelijk aan, of neem anders een dekentje als je het koud hebt.
  • Probeer zo min mogelijk de waterpomp te gebruiken.
  • Gebruik powerbanks om je telefoon op te laden.

Water en eten

Naast het op orde hebben van de elektrische zaken, is het ook belangrijk dat je watervoorziening en je voorraad eten op orde zijn voordat je de wildernis intrekt. Zorg dat je verse watertank helemaal vol is en je afvalwatertank helemaal leeg voordat je vertrekt.

Voorraad eten
Stel dat je minimaal een week op een afgelegen plek wiolt doorbrengen, dan heb een ruime voorrad eten nodig. Je kunt natuurlijk vers voedsel nemen, maar ook eten in blik. Eet het verse voedsel in het begin van de week en ga later in de week over op eten uit blik. Maak voordaat je naar de winkel gaat een lijstje en zorg dat je voor elke dag eten in de camper hebt. Dat betekend ook dat je goed moet kijken wat er in de koelkast past, voor het verse bier. En dank dan ook aan het koelen van je biertje of wijntje. Wellicht is een extra koelbox geen overbodige luxe.

Internet

Misschien wil je wel een weekje buitenshuis werken, of moet je voor je werkzaamheden toch online beschikbaar zijn, dan kan internet ontzettend handig zijn. Je kan gebruik maken van je internetbundel op je telefoon en daar een hotspot van maken, maar vaak is dat beperkt van 16 tot 20Gb per maand. Wellicht kun je losse datakaartjes kopen in het land waar je bent. Die zijn vaak goedkoper dan je eigen internetbundel. En denk ook eens aan een MiFI oftewel een mobiele wifi. Lees daar over meer in dit bericht.

Muggen zijn er altijd

Ja als je ergens een leuke plek hebt gevonden en aan een riviertje of meertje staat, dan heb je in het hoopgseizoen waarschijnlijk last van muggen. Zorg er dan ook voor dat je een goede muggenspray bij de hand hebt. Zorg er ook voor dat je de camper zoveel mogelijk gesloten hebt of de horren gebruikt zodat de muggen in iedergeval niet in de camper zijn als je gaat slapen. Wellicht kun je ook een klamboe in de camper gebruiken.

We hopen dat bovenstaande je helpt bij het zelfvoorzienend op kampeervakantie te gaan.

Veel camperplezier toegewenst!